Pērnava – vilinošs gardēžu galamērķis

Iesaku

Ceļojot pa pasauli, mēs mēdzam nenovērtēt vietas, kas ir tepat blakus. Šarmantā kūrortpilsēta Pērnava ir latviešu iecienīta, taču daļai joprojām neatklāts galamērķis.

Pērnavā esmu šad tad iegriezusies. Pāris reižu apmeklējusi SPA, bet pamatā Pērnava bijusi tikai īsa pietura braucot uz Tallinu. Šoreiz te pavadīju divas iespaidiem bagātas dienas. Pirmo reizi izmēģināju iespēju auto atstāt mājās un sēsties komfortablajā LuxExpress autobusā, kas bija izcila izvēle. Pēc nieka 2,5 stundām esmu Pērnavā un varu sākt savu ceļojumu, kuram šajā reizē ieplānota gastronomiska ievirze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirmā pietura ir leģendārais Pērnavas Lime Lounge – neliels restorāniņš, kurš pastāv jau desmit gadus un kopš atvēršanas brīža nepārtraukti ierindojies Igaunijas labāko restorānu apskatos un topos. Ja man vaicāsiet – kas tur īpašs, būtu jāatbild, ka izcilība slēpjas vienkāršībā, kas patiesībā apvieno lielāko daļu Pērnavas restorānu. Akcents šeit tiek likts uz ēdienu, kamēr interjeram ir sekundāra nozīme. Dabūt vietu Lime Lounge brīvdienās vai vasaras sezonā nav nemaz tik vienkārši, rezervācija jāveic laicīgi. Ēdiena vidējā cena te svārstās no aptuveni 4-13 eiro, kas ir lieliska  porcijas lieluma, kvalitātes un cenas attiecība. Nobaudīju pastu ar pīli un gailenēm, kā arī silto rabarberu kūku ar saldējumu.

saldejums

Izklausās vienkārši, taču pasniegšana, noformējums un garša bija vienkārši neaprakstāma. Šie ēdieni iekļauti  Pērnavas restorānu nedēļas pusdienu piedāvājumā  (10 eiro). Starp citu, Lime Lounge ir arī visaugstāk novērtētais Pērnavas restorāns Tripadvisor vietnē, tāpēc ar pārliecību varu teikt, ka šeit jums neliks vilties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Par pirmo naktsmītnes vietu izraudzīts Hedon Hotel&SPA, kas ir viena no jaunākajām un ekskluzīvākajām atpūtas vietām Pērnavā. SPA sadaļa atrodas renovētā, divdesmitajos gados būvētā dūņu dziedniecības kompleksā, kamēr pati viesnīca izvietojusies jaunajā ēkā, kas atrodas gluži vai pludmalē. No balkona paveras brīnišķīgs skats, numuriņi ir plaši un atbildīs arī prasīgāko klientu gaumei.

pernava1

Hedon Hotel&SPA ir dārgākā vieta Pērnavā, lai gan, salīdzinot ar mūsu SPA piedāvājumu, tā nešķiet. Stundu gara sejas procedūra maksā 45 eiro, līdzīgs ir arī ķermeņa masāžu cenu piedāvājums. SPA kompleksā atrodama tradicionālā turku pirts, dažādas saunas, baseini un pat saules istaba – vieta, kur ar īpašām lampām  tiek imitēta saules gaisma un sniedz iespēju uzņemt mums tik nepieciešamo D vitamīnu. Izvēloties apmeklēt tā dēvēto Silent SPA kompleksa sadaļu, tiek izsniegts maciņš ar ķermeņa un sejas kopšanas produktiem ādas attīrīšanai un mitrināšanai. Šeit vietā būtu teiciens – par visu padomāts.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vakariņas ieturējām vienā no diviem viesnīcas restorāniem – Raimond, kas piedāvā savu versiju par mūsdienu Ziemeļu virtuvi. Te pieejama gan ēdienkarte vegāniem, gan izcils à la carte piedāvājums. Cenas ir salīdzinoši augstas – uzkodas aptuveni 13 eiro, otrais  22 eiro, saldais  vidēji 8 eiro. Šī ir vieta, kurā viss pakļauts augstākajiem restorāna standartiem – interjers, atmosfēra, apkalpošana un, protams, pats ēdiens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arī šeit baudījām Pērnavas restorānu nedēļā iekļauto Raimond ēdienkarti. Uzkodā tika pasniegta kūpināta baltā zivs, otrajā paprāva pīles krūtiņa, bet saldajā – krēms brulē ar gurķu sorbertu un kaņepju maizīti. Mmmm, tā bija neatkārtojama dažādu garšu saspēle, kas vēl ilgi lika kavēties patīkamās atmiņās par to. Vakara noslēgumā neliedzām sev izcilā igauņu džina Kraftter’s kokteili ar toniku.

dzins

Nākamajā rītā steidzu izmantot iespēju nelielai pastaigai pa pludmali. Pēc tam seko bagātīgas brokastis viesnīcas restorānā, un tālāk mūsu ceļš ved uz Jaani hanso sidra ražotni, kur bija iespēja satikt pašu vietas saimnieku Alvar Roosimaa. Pirms nepilniem pieciem gadiem viņš pameta darbu lielā investīciju kompānijā un visus savus uzkrājumus ieguldīja sidra ražotnē. Sarunā viņš atzīst, ka tikai tagad sācis tā pa īstam dzīvot, un, raugoties Alvara aizrautībā, ir skaidrs, ka šai vietai ir nākotne.

janni

Līdzās ražotnei, kurā sidrs top pēc tradicionālās, divreizējās fermentācijas metodes, viņš ir iestādījis ābeļdārzu un jau maija sākumā plāno vērt vaļā savu sidra krogu un restorānu. Vecais padomju laika angārs gan vēl pagaidām neizskatās pēc vietas, kas pavisam drīz durvis vērs pirmajiem apmeklētājiem. Tāpēc ar interesi atgriezīšos šeit maijā, lai salīdzinātu ainu pirms un pēc atjaunošanas. Runājot par paši sidru, jāatzīst, kas tas ir izcils. It sevišķi Brut 2015 Vintage. Žēl, ka pagaidām nav pieejams Latvijā, taču to var atrast labākajos Igaunijas restorānos. Plašāk par sidra ražotni var uzzināt mājaslapā www.jaanihanso.ee.

IMG_2129

Atgriežamies Pērnavā un dodamies pusdienot, lai gan ēst vēl nemaz negribas. Tā nu tas notiek – ja izlemts dažās dienās apmeklēt noteiktu skaitu vietu, jāturas vien pie plāna. Mūsu gala mērķis ir viena no populārākajām vietām pilsētā – Villa Wesset. Tā ir neliela viesnīca, pie kuras izvietots restorāns ar brīnišķīgu, saulainu terasi. Arī te satiekam saimnieku Mart Kukk, kurš pats ilgus gadus strādājis par šefpavāru vairākos restorānos. Sākumā viņš tikai palīdzēja draugam attīstīt šo vietu, bet pēc tam kļuva par līdzīpašnieku, un nu viņa vadībā te top vienkārši fantastisks ēdiens.  Nobaudu salātus – zuša un siļķes kombināciju, kas skan neierasti, bet lutina manas garšas kārpiņas.

zupa

Pēc tam seko Austrumu zupa un, atklāti sakot, saldajam vairs vietas vēderā nepietiek, bet tas būtu gluži vai noziegums – apmeklēt Villa Wesset un nenobaudīt kādu no viņu slavenajiem desertiem. Un tie patiešām ir vienreizīgi – gan no noformējuma, gan garšas aspekta. Īsta konditorejas un mākslas simbioze. Attiecībā par cenām, tās šeit ir vidēji augstas – no 6 eiro par zupu, uzkodām, salātiem, desertiem līdz vidēji 15 eiro par otro ēdienu.

IMG_2223 copy

Pēc pastaigas pa pilsētu iekārtojamies citā viesnīcā – Rannahotell, jo šeit ieplānotas vakariņas. Jau iepriekš zinām, ka šī vieta ir apmeklējuma vērta, jo Rannahotell restorānā darbojas viena no igauņu pavārzvaigznēm Herkki Ruubels. Viņš strādājis pasaules labākajā restorānā NOMA un darbojies arī slavenā Gordona Remzija vadībā. Vaicāts, vai Gordons ir tik traks, kā par viņu runā, Herkki smejot saka – 10 reizes trakāks! Tieši pateicoties Herkki pavāra prasmēm, Rannahotell iekļauts Ziemeļvalstu restorānu gidā White Guide, kas faktiski ir šī reģiona Michellin analogs.

pizap.com14909512546932

Gaidītās cerības šeit attaisnojas ar uzviju. Vispirms Herkki mūs lutina ar lēni gatavotu lasi, kas tiek pasniegts ar jūras ķemmīti, papildināts ar selerijas, ābolu un burkānu biezeņiem. Zivs burtiski izkūst mutē, un, ieskatoties ēdienkartē, secinu – par 9 eiro šādu meistardarbu nobaudīt iespējams reti kur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc tam seko lēni gatavota jēra ciska, bet pirms deserta tiek pasniegts pārsteigums, ko pavārs nosauc par pre dessert – baraviku saldējums. Labsajūtā izbaudām izteikto baraviku garšas dominanti un secinām, ka šis ir labākais saldējums, kāds jebkad baudīts. Būtu lieki piebilst, ka īstajam desertam atkal vietas vēderā nepietiek, bet pamest šo vietu, nenogaršojot burkānu kūku ar ingvera – smiltsērkšķu saldējumu un piena putām, vienkārši nedrīkstu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šis deserts ir kā punkts ” i ” ne tikai šīm vakariņām, bet visam Pērnavas braucienam. Esam atklājuši pavisam nelielu daļu no vairāk nekā 100 Pērnavas restorāniem un kafejnīcām. Vizītei maijā esmu ieplānojusi 3 dienas, jo ir taču vēl tik daudz vietu kuras apmeklēt! Ja ir tāda iespēja, noteikti iesaku šeit piestāt kaut uz pāris stundām un apmeklēt Pērnavas restorānu nedēļu, kura norisināsies no 1.līdz 9.aprīlim. Tajā piedalās 25 labākie pilsētas restorāni, kuri piedāvā pusdienu komplektu (2 ēdieni) par 10 eiro un vakariņu komplektu (3 ēdieni) par 18 eiro. Plašāk par piedāvājumiem – www.parnurestaurantweek.ee/en/. Savukārt, sekojot “Atklāj Pērnavu: Facebook lapai, ir iespēja būt lietas kursā par visām aktualitātēm pilsētā.

Una Ulme

Foto: no personiskā arhīva, Reetta Kallio / Toptaste blog

No tags 0

Pagaidām Nav Komentāru

Kādas ir tavas domas?

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *