Dzīve nav ģenerālmēģinājums. Ināra Slucka

Aktrise un režisore Ināra Slucka ir iemācījusies sadzīvot ar saviem gadiem, dara darbu kas patīk, un atrodas nepārtrauktā kustībā. Viņa aicina nebaidīties no pārmaiņām, jo dzīve nepārtraukti piedāvā iespējas. Vienīgi jāprot aizvērt vienas durvis, lai atvērtos nākamās.

Sadzīvot ar laiku

Agrāk laika ritējumu neizjutu tik izteikti. Tagad bērni ir lieli un man ir daudz vairāk laika, ko veltīt sev. Un es to veiksmīgi piepildu! (smejas). Taču ir arī otrs aspekts, kad sāc laiku redzēt vizuāli – kā tas tevi ietekmē. Jaunībā skaties spogulī un redzi vairāk vai mazāk vienu bildi. Vēlāk sāc pamanīt, ka tās krunciņas mazumā neiet. Brīdi, kad izjūti laika izmaiņas šādi, šķiet, ka laiks rit straujāk. Sāc domāt: «Ārprāts, kā tas laiks skrien!» Es koķetētu, ja teiktu, ka mani tas nesatrauc. Protams, ka satrauc, it sevišķi raugoties uz jaunākām kolēģēm, kuras brīnišķīgi izskatās. Bet šobrīd esmu ar to daudzmaz tikusi galā. Tas nenozīmē, ka man ir vienalga, bet tik lielā mērā, kā kādreiz, es par to vairs nesatraucos. Tas ir neizbēgami, un tā tas notiks ar visiem.

Būt tādai, kā esi

Pirms vairākiem gadiem biju braucienā uz Nicu, kur daudz staigājām pa mākslas galerijām. Tajās pamatā strādāja sievietes vecumā ap gadiem sešdesmit. Tas bija skaisti. Viņas bija tādas, kādas viņas ir. Nekā samākslota. Tad es aizdomājos par to, ka skaistums nav tikai ārējs, tas ir  iekšējais starojums, personība. Tas man kalpoja kā  plāksteris krunciņām.

01-inara

Foto: Liene Pētersone

Darīt darbu, kas patīk

Es baudu dzīvi, kad strādāju, jo man ļoti patīk mana profesija. Cik gan maz cilvēkiem uz pasaules tā pa īstam patīk tas, ko viņš dara! Man ir ļoti paveicies. Esmu sapratusi, ka dzīves baudīšana man pamatā saistās ar emocionālo pieredzi. Būtiski, lai var izjust to pozitīvo pēcgaršu. Arī  izrauties uz dažām dienām no pilsētas, pabūt pie jūras, neko nedarīt, lasīt grāmatu, iedzert vīnu – tā arī ir dzīves baudīšana.

Tā ir TĀ dzīve!

Sievietes bieži vien mēdz gaidīt, kad kāds kaut ko atrisinās viņu vietā. Gaida princi baltā zirgā, tādu skaistu un turīgu. Bet tādos brīžos vajag sev pajautāt: «Vai tu esi tā princese?» Neviens cits tavā vietā ar tavām bedrēm galā netiks. Tam jāvelta enerģija. Ja gribi izmaiņas, esi gudra, lai vari par sevi pastāvēt. Lai ar tevi ir interesanti. Mūsu acis mirdz, kad kaut ko darām  to , kas sagāda prieku,vai kad esam iemīlējušās, aizrāvušās. Šī dzīve nav ģenerālmēģinājums. Tā ir TĀ dzīve! Tagad!

Mācības apgūstam paši

Es esmu par tādu attiecību modeli, kad divi cilvēki ir kopā, bet katrs var pastāvēt par sevi materiāli, fiziski un garīgi. Nav vērts dzīvot citu dzīves un pēc tam pārmest :«Es tev visu, bet ko tu man?» Ja dzīvē kaut kas noiet greizi, varbūt nevajadzētu žēloties. Tas neko neatrisina un nedod. Vienkārši jāpamēģina novirzīt enerģiju citā gultnē. Protams, no malas jau viegli pateikt: «Nesēdi, ej un kaut ko dari.» Gatavu recepti nevar iedot. Citam vajag izsāpēt, citādi tas augonis var parādīties citā vietā, piemēram, veselības problēmās. Dzīves mācības katram jāapgūst pašam. Tā ir iekšēja vēlme, – kā ar valodu apguvi: ja gribam iemācīties, ir jāmācās, ja gribam saprast, arī ir jāmācās. Sava apziņa un prāts ir jātrenē, – ar jogu, fiziskām aktivitātēm, meditējot. Tas ir iespējams. Bet tad tas ir jādara, nevis jāsēž un jāgaida brīnums. Ja ēdīsi visu, tad nekad nebūsi tieva.

Nebaidīties no kļūdām

Es bieži kļūdos, taču nekļūdās tikai muļķis. Un kā kokam ir divi gali , tā uz kļūdu var paraudzīties no pozitīvās puses. Tā  ir iespēja labāk iepazīt pašai sevi , saprast sevi.

Esmu bieži saskārusies ar situāciju, kad ir bail pieņemt lēmumu, bail kļūdīties, bet, tiklīdz to izdari, parādās jaunas iespējas. Ne velti mēdz teikt, ka, aizverot vienas durvis, varēsi atvērt nākamās. Tas attiecas uz visām dzīves situācijām. Ja nemēģinām, vējā palaistā iespēja sāpēs vairāk nekā kļūdas. Jo tās ir tikai manas kļūdas, – tā ir mana pieredze.

Autors: Una Ulme

Stils: Iveta Vecmane

Grims: Jeļena Kaņuka

 

 

Pagaidām Nav Komentāru

Kādas ir tavas domas?

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *